19.06.2019

Tietoturvan tilannekuva Otaverkon palveluiden avulla

Muutamia vuosia sitten ilmeni tapaus, jossa Suomen Ulkoministeriön verkkoon oli ujutettu kehittynyt haittaohjelma, jonka tarkoituksena oli toimia pitkään ja vakoilla verkossa tapahtuvaa liikennöintiä. Tällaisia haittaohjelmia on vaikea havaita virustorjuntaohjelmilla, mutta voisiko sellaisen havaita saamalla tilannekuvan mitä verkossasi tapahtuu?
Tällaisten hyökkäysten estämisessä ensimmäinen askel on perusasioiden saattaminen kuntoon eli verkkoon liitettyjen laitteiden käyttöjärjestelmien ja sovellusten tietoturvapäivitysten tulee olla ajan tasalla. Otaverkko Tutka -palvelun avulla saadaan kartoitettua verkkoon liitettyjen laitteiden tietoturvan kokonaistilanne ja luodaan suunnitelma toimenpiteistä, joilla mahdolliset havaitut puutteet korjataan.

Otaverkko Tutka kohdistetaan IP-osoitteisiin, jotka sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa ennen kartoituksen suorittamista. IP-osoitteet voivat olla julkisia, yksityisiä tai molempia. Jos palvelu kohdistetaan yksityisiin tai palomuurin suojaamiin julkisiin osoitteisiin, tulee Otaverkon toimittama palvelin ja palvelussa käytettävä järjestelmä päästää sisäverkkoon. Otaverkko Tutka -palvelun voi hankkia kertaluontoisena tai jatkuvana.

Otaverkko Tutka -palvelussa hyödynnetään F-Securen Radar-tuotetta. F-Secure Radar suorittaa tarkastuksen määriteltyihin IP-osoitteisiin. F-Secure Radarin tuottaman aineiston pohjalta Otaverkon asiantuntijat käyvät verkon tilan läpi ja tekevät suunnitelman toimenpiteistä, joilla mahdolliset puutteet voidaan korjata. Tämän raportin voi saada kahtena eri tasoisena: johdon raportti ja tekninen raportti.